Ergonomiske Kontrolrumsmøbler Giver Fordele

Share article

Ergonomiske kontrolrumsmøbler kan spare dig for både penge og frustration

Det er i kontrolrummet, at sikkerhedsalarmerne lander, og de vigtige beslutninger tages. Ikke nok med det, så vokser kontrolrum konstant – med mere teknologi, flere funktioner og flere skærme.

Det lægger et pres på operatøren, som skal veksle mellem ny og gammel teknologi og stillesiddende og pressede situationer.

Så hvordan kan du reducere operatørens træthed og stress, samtidig med at antallet af fejl under en krisesituation falder?

Svaret er enkelt: Hav det rigtige ergonomiske arbejdsmiljø.

Hvis du skal sidde og se på statiske informationer dag ud og dag ind – og stadig være fokuseret på dine opgaver – har du brug for et komfortabelt og ergonomisk korrekt setup.

Men hvordan kan ergonomiske møbler i kontrolrummet være nøglen til større effektivitet og gladere operatører? Og hvordan sørger du for, at det kommer til at ske i praksis? Det svarer vi på i denne artikel. Bare hæng på.

Hvorfor vælge ergonomiske møbler til kontrolrummet?

Det giver måske sig selv. Men vi vil gerne understrege vigtigheden af at vælge ergonomiske møbler. For der er ingen tvivl: De rigtige møbler til kontrolrummet øger effektiviteten markant og giver dig et væld af fordele.

Lad os dykke mere ned i fordelene ved ergonomiske møbler:

 1. Mindsk arbejdsskader på sigt

Kontrolrumsoperatører er ikke statiske robotter. De er mennesker, der trives med variation og aktivitet. Elementer, der skal tænkes med, når du opbygger dit kontrolrum.

Det meget ensformige arbejde kræver variation i arbejdspositionerne i løbet af de lange arbejdsdage. Hvis du laver det samme i 10 år, vil din krop på et tidspunkt sige nej.

 1. Få konstant opmærksomme operatører

Det vigtigste i forhold til kontrolrumsmøbler er at sørge for at holde operatørerne opmærksomme i kritiske og ikke-kritiske situationer. Hvis du har en god arbejdsposition, har nem adgang til alle dine systemer og ikke bliver distraheret, er det nemmere at fokusere.

 1. Sæt komforten i centrum 24/7

Vi må ikke glemme komforten. Som operatør kan du have nogle lange nattevagter. Derfor er det altafgørende, at du sidder komfortabelt, har armene i en behagelig position og overordnet har komforten i centrum – og det kan de ergonomiske møbler hjælpe med.

 1. Mindsk sygemeldingerne og spar penge

Hvis dine operatører ikke sidder ordentligt, vil sygedagene på sigt tage til. Det er altså ikke kun arbejdsskaderne, du mindsker, men også sygedagene. Hvis operatørerne er sunde og raske, er der mindre risiko for sygedage, hvilket i sidste ende har indflydelse på din økonomi.

 1. Få mulighed for at arbejde så effektivt som muligt

Alle de ovenstående grunde til at vælge de korrekte kontrolrumsmøbler leder ét sted hen: nemlig at øge effektiviteten i kontrolrummet. Hvis operatørerne er opmærksomme, har færre sygedage og kan arbejde uden distraktioner og frustrationer, vil de kunne arbejde langt mere effektivt.

Hvordan vælger du så de rette kontrolrumsmøbler?

Der er mange faktorer at tage med ind i dine overvejelser om møblerne til dit kontrolrum. Er I fem eller 15 operatører? Hvor mange skærme har I brug for pr. bord? Hvilken størrelse skal skærmene have?

Når du skal have skræddersyet et kontrolrumsmøbel, så spørg dig selv om ovenstående, og find ud af, hvad dine behov er. Der er meget, der kan gøres, så operatøren får det rette setup og på den måde forbliver rolig og opmærksom på én og samme tid.

Sørg blandt andet for at have:

 •  Justerbare og holdbare borde

Bordene er typisk fundamentet for det resterende setup i kontrolrummet. De skal som minimum give operatøren mulighed for at sidde, stå og tilpasse bordet løbende. Bordet skal også give operatøren et sted at hvile sine arme, så du undgår en akavet siddeposition, som kan lede til arbejdsskader på sigt.

Bordet skal samtidig være stabilt og holdbart, så det kan klare 24 timers arbejde og konstant justering af højden, uden at teknologien i bordet fejler.

 • Ergonomiske 24 timers kontorstole

Der er ingen tvivl om, at operatøren bruger enormt mange timer med bagdelen i sædet. Derfor skal du vælge en 24 timers kontorstol, som kan give støtte til ryggen og være tilpasset operatørens højde og drøjde. En kontorstol til 24 timers arbejde med støttende armlæn, justerbare mekanikker og åndbare materialer. Punktum.

 • Flytbare skærme

Det er på skærmene, det hele sker. Øjnene er konstant rettet mod dem, og derfor skal de både kunne justeres op og ned, men også frem og tilbage og følge arbejdsbordet. Det gælder samtidig om at vælge skærme, som har et lavt niveau af blåt lys, så øjnene ikke tager skade af at kigge på dem dagen lang.

 • Tilpasset belysning

Arbejdet i et kontrolrum kræver både nat- og dagarbejde og udskiftning af operatører. Her spiller belysningen en stor rolle. Derfor er det oplagt at vælge bordbelysning, der kan justeres i styrke og skifte farve.

For at gøre belysningen endnu mere operatørvenlig er det oplagt at installere en fleksibel arm med lys, en LED-bar over skærmene eller muligheden for at ændre på vinklen, alt efter hvor lyset skal pege hen.

 • Tilpasning til den enkelte operatør

Vi er ikke alle ens. Det gælder også dine operatører. Måske Peter har ekstremt lange ben og gerne vil have plads under bordet, mens Poul med alderen har fået dårligere øjne og derfor gerne vil have skærmen tættere på.

Løsningen er enkel: Sørg for at have et system, hvor et enkelt klik kan gøre, at den enkelte operatør kan få den perfekte ståposition tilpasset sit læsemiljø med den rette belysning blot ved at signe ind.

Kort sagt: 100 % ergonomisk individuel tilfredshed 24/7.

 • Gennemtænkt layout af kontrolrummet

Kontrolrummets layout har indflydelse på, hvordan du kommunikerer i kontrolrummet, og her kommer ergonomien ind i billedet igen. Du skal fx ikke vende dit hoved 180° flere gange om dagen for at kommunikere med din kollega – eller have bordene stående back to back, så du skal bevæge dig væk fra skærmen for at kunne tale direkte med kollegaen.

Placeringen af møblerne har derfor også en væsentlig indflydelse på operatørens daglige arbejde.

 •  Minimal arbejdsindsats

Når vi taler ergonomi og effektivitet, er det også vigtigt at medtænke muligheden for at mindske arbejdsindsatsen. Forestil dig, at en port skal åbnes til en lastbil. I nogle systemer skal du igennem 50 klik for at komme ind til den specifikke port.

Repetitive klikbevægelser som disse kan give operatøren den klassiske musearm og daglig frustration. Overvej derfor, om det kan gøres lettere. Med systemer som fx WEYTEC kan du skræddersy de mest almindelige aktiviteter til at ske øjeblikkeligt og super nemt.

Få professionel hjælp til dit setup

Vi håber, at du efterhånden er blevet overbevist om, at ergonomiske møbler i kontrolrummet er vejen frem. Hvis det er tilfældet, er første skridt at overveje dine behov. Derefter er det oplagt at tage fat i professionelle som os, så vi kan hjælpe med den ergonomiske del og finde den rette kombination mellem det ergonomiske og teknologiske i lige netop dit felt.

Hos TM Group ligger vores ekspertise netop i at designe de mest effektive kontrolrum. Vores KVM-system er den perfekte platform til det. Her kan vi implementere forskellige systemer på én platform, hvilket både sparer dig for penge og gør det let for operatøren at arbejde ergonomisk, lettere og mere effektivt.

Hvis du har brug for rådgivning omkring, hvordan dit kontrolrum skal opbygges, står vi klar til at vejlede dig.

Karan Khosla

Sales Executive