Sådan Opbygger Du Et Kontrolrum

Share article

Sådan opbygger du et kontrolrum, der forbedrer arbejdsmiljøet og øger effektiviteten?

Skal du opgradere et kontrolrum, der har set bedre dage? Bag enhver succesfuld operation ligger et pålideligt og fleksibelt kontrolrum med dygtige operatører i et tæt på fejlfrit miljø – eller det er, hvad de fleste organisationer med et kontrolrum stræber efter.

Hvis du vil undgå fejl og øge effektiviteten, skal kontrolrummets design være i top, så du skaber de bedste omgivelser for både operatøren og driften.

Men hvordan opbygger du kontrolrummet, så det afspejler det? Det er, hvad vi har fokus på i denne artikel. Bare hæng på.

Kontrolrummet er hjertet af din organisation

Kontrolrummet er det pulserende hjerte i en lang række af industrier og organisationer. Stedet, hvor alle nerveender mødes og al information samles. I alle døgnets timer bliver der her overvåget og kontrolleret både hverdags- og krisesituationer. Det kan være alt fra trafikulykker og politiaktioner til daglig kontrol og overvågning af lufttrafik, banker, fængsler og fabriksanlæg.

Situationer, der kræver konstant overvågning, så sikkerheden er på sit højeste. Netop sikkerheden er ofte en stor bekymring – uanset hvilken branche du befinder dig i. Men ved at holde øje med hver en krog og vende hver en sten, forbedres sikkerheden i din organisation maksimalt. Derfor kan du med et kontrolrum:

  • fange fejl i tide
  • sørge for, at alt foregår smooth og virker som det skal
  • sørge for en strømlinet kommunikation – både internt og eksternt
  • undgå ulykker og eksplosioner
  • og frem for alt: have styr på sikkerheden.

 • Kontrolrummet er derfor en enorm vigtig brik i organisationers mulighed for at overvåge og indsamle vigtig information. Her laver operatøren hundredvis af betydningsfulde beslutninger hver dag. Beslutninger, der både har stor indflydelse på din organisations sikkerhed og produktivitet.

  Sørg for at opbygge kontrolrummet rigtigt

  Kontrolrummets mange funktioner gør, at det er altafgørende, at det er opbygget på den rette måde. Er kontrolrummet ikke tilpasset operatøren, opgaverne og omgivelserne, kan det have betydning for effektiviteten og driften – to faktorer, du ikke har lyst til at pille ved.

  Men hvordan skal operationscenteret så opbygges, så der både er fokus på arbejdsmiljøet og effektivisering af arbejdsprocesserne? Det kommer vi med nogle bud på her:

  Det skal du have fokus på i kontrolrummets design

  1. Overskuelighed, overskuelighed, overskuelighed
  Når vi besøger potentielle kunder, ser vi ofte, at deres kontrolrum har ét tastatur og én mus pr. computer. Det betyder et væld af komponenter, som kan skabe forvirring og fejl i stressede situationer. Hovedformålet med kontrolrummet er trods alt at hjælpe operatøren med at fokusere og ikke at skabe mere forvirring. En helt konkret løsning på det dilemma kan være at bruge WEYTEC KVM. Her kan du forsimple arbejdet med én mus og ét keyboard til ALT. Så skal du ikke skifte mellem de forskellige systemer, men i stedet have et kontrolrum uden distraherende elementer. Det er oplagt at bruge, når:
  • du skal arbejde sikkert og effektivt
  • du skal reagere hurtigt i kritiske situationer
  • du skal bevare overblikket og roen
  • du gerne vil kunne klare flere opgaver med et enkelt tryk på en knap.
  Alt sammen vigtige egenskaber for at skabe overblik i kontrolrummets uendelige funktioner.

  WEYTEC SmartTouch keyboard

  2. Skab tydelige arbejdsområder i kontrolrummet
  Overskuelighed er også en keyfactor, når vi snakker arbejdsområder. I mange operationscentre er det svært at gennemskue, hvad der er hvad – simpelthen fordi kontrolrummet har så mange kritiske funktioner. Derfor kan det være oplagt at skabe tydeligt opdelte arbejdsområder. Det kan du gøre ret nemt ved at:
  • adskille opgaver efter indhold, så det er nemt at skifte fra en opgave til en anden.
  • opdele arbejdsområderne efter arbejdstype eller operatør.
  Det giver dig arbejdsstationer, hvor alt kan udføres lokalt. Så behøver du ikke at bevæge dig rundt i kontrolrummet mere end højst nødvendigt. Med klart opdelte arbejdsområder mindsker du derfor forvirring og tidsspilde og kan fokusere på de enkelte overvågnings- og kontrolopgaver.

  3. Prioriter operatørens arbejdsmiljø
  Et kontrolcenter kræver ofte operatører, der arbejder 24/7 på skiftehold. Det er et stressende miljø, hvor det er afgørende at have operatørens trivsel med i baghovedet. Det er jo trods alt operatøren, der skal holde hovedet koldt under overvågningen. Jo mere vågen og klar operatøren er, des bedre beslutninger tager han eller hun i de vigtige situationer. Der er flere ting, der kan have indflydelse på arbejdsmiljøet, herunder:
  • lysforhold
  • muligheder for betjening
  • varme og støj i rummet
  • individuel tilpasning af arbejdspladserne.
  Evt. grafik der viser de ovenstående faktorer, der kan have indflydelse på arbejdsmiljøet. Flere af disse kan forholdsvist nemt reguleres alt efter, hvordan du designer kontrolrummet. Tag fx placeringen af computerne: Placerer du dem under bordene, skaber de unødvendig varme og støj i rummet. Det kan være utroligt generende for operatøren. Hvis du i stedet placerer udstyret i et andet rum og transmitterer signalerne til operatørens arbejdsplads, fjernes den unødige støj – og voilà – arbejdsmiljøet forbedres. Du kan også forbedre arbejdsmiljøet ved at tilpasse rummet til den enkelte operatør. Hvis både lys og funktioner kan indstilles individuelt, vil den enkeltes arbejde forbedres markant. Brug fx forskellig belysning, der regulerer sig efter, hvilken operatør, der er på vagt. Så kan Preben få det røde skær han helst vil bruge til aflæsning af data, mens Poul kan få det skarpe lys, der gør ham årvågen på nattevagten. <br

  4. Kontrolrumsmøbler har stor betydning for dit kontrolrum
  Men arbejdsmiljø handler ikke kun om lys og støj. Hvis du er operatør eller har ansvaret for et kontrolrum, er du ikke i tvivl om, at møblerne i kontrolrummet betyder meget for det gode arbejdsmiljø. Fuld fokus og lange koncentrerede arbejdsdage, betyder mange timer med bagdelen i sædet og hænderne på keyboardet. Det kræver, at møblerne til kontrolrummet er fleksible og skræddersyet til ethvert projekt. Ved at designe arbejdsområdet ergonomisk, undgår du stress og træthed hos operatørerne. Stolene skal være komfortable til de lange arbejdsdage og kontrolrumsbordene skal kunne hæves og sænkes, så de tilpasses hver enkel operatør. Det giver den bedste vinkel og synsafstand til skærmene, så operatørerne kan udføre deres arbejde på den mest effektive facon.
  Modern Control Room - TM Group - KVM- COntrol Room Furniture

  Et ergonomisk designet operationscenter kan styrke koncentrationen og motivationen hos operatørerne og sørge for, at der ikke sker en begrænsning af funktionalitet. Så enkelt er det.

  5. Skab visuelt overskuelige videovægge

  Et billede siger mere end tusind ord.

  Derfor bemærkes en visuel besked af fx en alarm altid hurtigere end en tekst. I et kontrolcenter skal operatøren ofte have overblik og overvåge flere elementer på én og samme tid. Derfor spiller kontrolrummets videovægge og skærme også en enorm rolle.

  Udformningen af dine videovægge afhænger af, hvordan din virksomhed er skruet sammen. Skal du fx have mulighed for at uploade flere billeder på samme tid? Eller placere og flytte kilder på alle skærme, så du kan reagere på situationer hurtigere?

  Som operatør skal du typisk overvåge en skærm i mange timer i streg.

  Derfor skal du sørge for, at dine videovægge har:

  • Operatørens arbejdsmiljø.
  • Ergonomiske og skræddersyede kontrolrumsmøbler
  • Visuelt overskuelige videovægge.
  • Tydelige arbejdsområder i kontrolrummet.
  • Generel overskuelighed.
  • Videotransmission i høj kvalitet, så alle detaljer bliver vist.
  Kontrolrum Tjekliste

  Kontrolrum designet med mennesket i fokus

  En fællesnævner for alt det ovenstående er, at kontrolrummet skal designes med mennesket i fokus. Operatørens arbejde og trivsel er førsteprioritet. Det er trods alt operatøren, der i sidste ende skal sørge for, at opgaverne bliver løst. Det kræver overskuelige omgivelser, et godt arbejdsmiljø og en teknik, der virker.

  Det er netop, hvad vi hos TM Group kan sørge for. Vi kan stå for alt fra teknik og design til tilpassede møbler med fokus på ”the human factor” og brugervenligheden. Et pålideligt operationscenter, der kan leve op til det stressfyldte miljø og de kritiske funktioner.

   

  Hvis du har brug for rådgivning omkring, hvordan dit kontrolrum skal opbygges, står vi klar til at vejlede dig.

  Karan Khosla

  Sales Executive